Vestea momentului despre pensiile din România: milioane de români, vizați direct. Toți pensionarii trebuie să știe
Se schimbă pensiile din România, inevitabil. Ministerul Muncii lucrează pe mai multe fronturi pentru a finaliza o reformă radicală a sistemului de pensii, atât pe partea de ”speciale”, cât și atunci când vine vorba de sumele bazate pe contributivitate destinate pensionarilor.
Simona Bucura Oprescu este cel mai nou ministru al Muncii și se pare că își ia foarte în serios sarcina de a nu pierde bani din PNRR din cauza neglijenței legate de jaloanele pe care coaliția de guvernare trebuie să le bifeze în 2023 și, mai departe, în 2024. În condiții ideale, acest efort ar trebui să se traducă și printr-o suplimentare a veniturilor celei mai vulnerabile categorii de români, pensionarii.
Ce se întâmplă cu reformele din PNRR, sistemul de pensii din România
Ministrul Muncii este optimist că reformele pe care le pregătește împreună cu echipa din minister nu se vor reflecta doar în bifarea jaloanelor pe care țara noastră și le-a asumat în fața Bruxelles-ului, ci și în mai mulți bani în buzunarele românilor.
„Să ştiţi că primul ordin pe care l-am emis în calitate de ministru are ca obiect constituirea unei echipe la nivelul Ministerului Muncii care nu face altceva decât să lucreze pe calendar, pe deadline-uri, pentru a fi foarte atenţi în permanenţă cu ceea ce avem de făcut pe ţintele şi jaloanele din PNRR (…) Dacă ne facem reformele la timp, vom avea şi banii pe care îi aşteptăm din PNRR, dar în acelaşi timp vom avea şi mai mulţi bani în buzunarele românilor”, a declarat Simona Bucura Oprescu în această săptămână.
În ceea ce privește proiectele din următoarele zile și săptămâni, fără să surprindă pe nimeni, Simona Bucura Oprescu are emoții când vine de decizia CCR pe marginea pensiilor speciale. ”Va trebui să fim gata cu legea pensiilor pentru Cererea de plată III, atât cu pensiile, aşa-numitele pensii de serviciu, cât şi cu pensiile de contributivitate. Suntem pregătiţi în orice scenariu, inclusiv pentru cele de serviciu. Aşteptăm decizia Curţii.
Avem trei scenarii posibile: Curtea Constituţională să declare integral constituţională legea, s-o declare parţial neconstituţională sau integral neconstituţională. Şi atunci, indiferent de decizia Curţii, la nivelul Ministerului Muncii noi ne-am pregătit”, a concluzionat oficialul.